Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК. Тогава секциите в

...
Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК. Тогава секциите в
Коментари Харесай

За местния вот ЦИК поиска от ”Информационно обслужване” данни за секциите с машинно гласуване

Това стана ясно на днешното съвещание на ЦИК. Тогава секциите в страната бяха малко над 11800, а тези с машини – 9366.

 

ЦИК изпрати писмо до печатницата на Българска народна банка с предложение да започне процеса по направа на нужните 50 000 ролки за машинно гласоподаване. Секретарят на Комисията Севинч Солакова разясни: 

 

" Като имат поради условията и спецификацията на хартията за гласоподаване с машини, посочени от производителя на СУЕМГ (Специализираните устройства за машинно гласоподаване - бел. ред.), при производството на хартията да се има поради при разпознат излишък от под 5% от ролката, СУЕМГ да извежда известие за нужда от промяна на хартията ".

 

В разгара на летните отпуски и в понижен състав затова Централната изборна комисия продължава с подготовката на идните локални избори на 29 октомври.

 

Доклади по административни преписки по разнообразни настоящи въпроси бяха акцентът в днешния дневен ред на съвещанието - изцяло рутинно и без основни точки в него. То беше ръководено от Цветозар Томов, който замества тази седмица ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, която също е в отпуск.

 

Доклади по административни преписки показа на сътрудниците си заместник-председателят на Комисията Емил Войнов. Той уточни за Българското национално радио, че след към един месец ще бъде явен броят на секциите с над 300 гласоподаватели и надлежно броят на тези с машини за гласоподаване.

 

Съгласно признатата хронограма ЦИК разгласява лист с номерата и адресите на изборните секции и броя на гласоподавателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден, т.е. 10 септември, а не по-късно от 45 дни преди изборния ден кметът на общината дефинира местата за оповестяване на изборните описи и уведомява за това Общинската изборна комисия.

 

Съгласно Изборния кодекс избирателят може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване. Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги.

 

На парламентарните избори на втори април 2023 година в страната бяха разкрити 11 818 секции, без преносимите урни, секциите, разкрити в лечебни и обществени заведения, секциите на плавателни съдове и в местата за задържане. 9366 бяха секциите с машинно гласоподаване. 

 

Рубриката " Въпроси и отговори " на уеб страницата на ЦИК дава потребна информация. Например по какъв начин хората да се записват за гласоподаване на локалните избори 2023 година по сегашен адрес.

 

При избори за общински съветници и за кметове, в случай че гласоподавателят има сегашен адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното обитаемо място, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

 

Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник или посредством електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството. 

Иначе, измежду последните, взети от ЦИК решения по отношение на вота на 29 октомври, са тези за реквизити и метод на отбрана на печатите на общинските, секционните и преносимите секционни изборни комисии, както и за установяване на броя на мандатите за общински съветници при производство на изборите за общински съветници и за кметове.

 

Общинската изборна комисия в период до 11 септември дефинира броя мандати за общински съветници за съответната община, които следва да бъдат разпределени в изборите.

Броят на мандатите за общински съветници се дефинира според от броя на популацията на общината към 4 август 2023 година – това е датата на обявяване на указа на президента Румен Радев за насрочване на изборите. при население на общината до 5000 души съветниците са 11.

 

За Столичната община са най-вече – 61. При население на общината до 160 000 души – 41 съветници, при население на общината до 30 000 души – 21 съветници и по този начин нататък. 

 

ЦИК продължава и с одобряването на нова порция от десетките мостри на изборни бумаги за производство на изборите – заявки за регистрация на наблюдаващи, уверение за наблюдаващ, уверение за анкетьор, уверение за покровител и други.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР